Üdvözlök minden kedves olvasót és köszönöm az érdeklődést! :)

A képgaléria elkészült, az ongo.hu-n hasonló cím alatt éred el :)

Sziasztok!

 

Hasznos infók picit bővebben mint az útikönyvben...

 

Az alábbi, személyesen megtapasztalt friss (2009 február) infókkal segíteni szeretnék mindazoknak, akik Balira tervezik utazásukat. Témakörönként igyekszem minél több hasznos infót leírni ide, mely segíthet abban, hogy minél jobban eligazodj, ki tudd használni az ott töltött időt, előre jobban fel tudj készülni az útra, minél kevesebb bosszúsággal avagy csalódással úszd meg, ne vigyél haszontalan dolgokat de annál több hasznosat, és végül, de nem utolsó sorban ne fuss fölösleges köröket és hogy nagyon jól érezd magad..persze ez utóbbi inkább rajtad múlik:)

Bármi kérdésed, észrevételed van írj, örülnék neki! J

 

1. Időjárás

Jelenleg esős évszak van, (novembertől-áprilisig, ebből a legesősebb a dec-februárig tartó időszak)ami azt jelenti, hogy minden nap esik valamennyi eső, néha több és hosszabban, néha kevesebb, de esik. Folyamatos felhőátvonulások, kisüt-beborul-esik, és ezek variációja, elképesztően változékony. Ha süt, nagyon süt, ha esik, nagyon esik...készülj fel lelkileg, hogy sokat is eshet az eső és akkor csak örülni fogsz, ha mégsem! :) A hőmérséklet egész évben 30 fok körüli, csak a páratartalom és a csapadék mennyisége változó. Este vékony pulcsi jól jöhet, inkább akkor, ha esik, egyébként fülledt meleg van, nagyon laza, jól szellőző és vékony cuccokat pakolj, de az esőkabit ne felejtsd otthon!

2. Vízum

Megveheted itthon az indonéz nagykövetségen, kb. 5 munkanap 45USD, vagy kint, a megérkezésnél 25USD, de akkor kétesélyes a dolog. Ha szerencséd van, nem jön túl sok gép be egyszerre és akkor hamar megkapod. Ha nincs szerencséd, akkor hosszú kígyózó sor, és egy hosszú repülés utáni várakozás, akár óra hosszat, viszont olcsóbb. A döntés a tiéd.

3. Malária és egyéb betegségek, útipatika

Balira nem kötelező egyik oltás sem, de az OEK (Országos Epidemológiai Központ) honlapján (www.oek.hu) erről bővebb információt találsz, hogy ők mit javasolnak. Javaslom, hogy nézd meg a honlapot! Én fel is hívtam őket, mielőtt elutaztunk, maláriától tartva, de ők is illetve a helyiek is megerősítették, hogy Balin nincs maláriaveszély. Viszont Lombok szigetén nagy a maláriaveszély!!! Ha oda is átlátogatsz,erősen javasolt az előzetes, ottani malária fajta ellenes védelem!

Gyomorrontás gyakori a szokatlan ételek miatt. A fehérek által is látogatott éttermekben lehet enni, ilyen helyen jeget is ihatsz, biztos ami biztos kérdezz rá, hogy hozatják-e.Utipatika, ami nálam bevált, és jó, ha van, persze a lista nem teljes:

tiszta aloe vera gél: leégésre kiváló

fájdalomcsillapítók: fog, fej, stb.

gyomorrontás ellen: bolus adstringens (védőbevonatot képez a gyomorfalon és nagyon gyorsan átsegít a durvább hasmenésen, gyomorrontásokon is. ( kérdezd meg a dokid)

normolit por: akut hasmenés vagy hányás miatt kialakuló kiszáradás megelőzésére ( hasonló az infúzios oldat összetételéhez csak ez szájon át iható)

mezim forte vagy espumisan gyöngy stb. felfúvódásra

fül és orrcsepp, fertőtlenítő kendő, sebtapasz

Javaslom, hogy vigyél el mindent, amire úgy gondolod, hogy szükséged lehet, mert az ottani patikákban csupa számunkra ismeretlen gyógyszer kapható csak!

Biztosítás, orvosi ellátás:

Mindenképpen köss utasbiztit, mert sajnos bármi történhet, ördög nem alszik. Denpasarban, bali fővárosában 2 olyan kórház is van, ami fehérek számára is megfelelő színvonalú. Tájékozódj, lehet, hogy súlyosabb esetekre, operációkra ezek sem alkalmasak, ez egyéni döntés, mennyire szeretnéd bebiztosítani magad minden eshetőségre, mert ha az adott kórházak az adott operációt nem tudják elvégezni, ki lehet terjeszteni a biztit a legközelebbi országra is mely alkalmas a műtétre, de csak akkor, ha kötöttél oda is biztit. Minden nagyobb hotelnak van saját orvosa ami jó lehet neked. Ha mégsincs, kérj a hoteledben segítséget, fognak alálni megfelelő orvost.

Étel-ital:

Kávéfüggők figyelem! A hotelen kívül (néha még ott sem) csak balinéz vagy nescafe-t lehet inni, mindkettő siralmasan fel van eresztve vízzel… brrrrrr.. Ha jó kávét szeretnél inni, esetleg egy sütit enni,  akkor ezt a túristák által látogatott frekventáltabb helyeken lévő nemzetközi kávézókban megteheted. Más esetben csak akkor, ha az étteremnek van kávégépe. Nekünk komoly elvonási tüneteink voltak… és a boltban vásárolt nescafe-val javítottuk fel  a reggeli kávét J. Máskor csak azért képesek voltunk átmenni pl. Kutába, hogy igyunk végre egy jó kávét..

Az indonéz konyha nagyon finom, ha szereted az ázsiai kajákat. Leginkább a thai és a kínai konyhára hasonlít. Sok friss zöldség, gyümölcs, tengeri herkentyűk, csirke, kacsa, malac, marhahús is,  tészta, rizs. Az indonéz éttermekben általában kínai és thai kajákat  is kínálnak. Amelyik étterem szimpatikus, tiszta és fehérek is ülnek benne, ott általában  az étel is jó. Bár van kivétel: Kutában a Thai Express nevű étteremtől óva intek mindenkit!!! Itt sikerült piszokul elrontani a gyomrunkat! Ha már unod az indonéz kaját, nincs gond, a nemzetközi konyhát is megtalálod! egy biztos. Ezen a szigeten éhen nem hal senki. Utcai kis büfékből rengeteg van, de ezeket én európaiaknak nem ajánlanám jó szívvel. Itt esznek többnyire a helyiek, lehet, hogy nem is lenne gond velük, de nem érdemes kockáztatni, hacsak nem élvezed kifejezetten ezeket a kihívásokatJ

Friss gyümölcslét mindenhol kínálnak, isteniek! A helyi bintang sör egy nagyon finom pilseni tipusú sör, bátran ajánlom, kultúrált helyeken jeges koktélokat is ihatsz. A nemzetközi bárokban korrekt koktélokat kevernek, de az indonéz éttermekben fogalmuk nincs mit is kevernek… J A bor import és drága. Ha szereted a halat és a tenger gyümölcseit, a Jimbaran strandján lévő haléttermekben kapod a legjobbat,bár aranyáron,de megéri legalább egyszer elmenni!

Vásárlás:

Viszonylag üres bőrönddel indulj, mert  ellenkező esetben garantáltan túlsúlyod lesz.. J Mit és hol:

Kuta:  Discovery shopping center (ez a legnagyobb a szigeten) ruha, sportruházat, táska stb. Államilag hamisított cuccok tömege iszonyat olcsón! Pl. Gucci helyett Guchi, Lacoste helyett Crokodil, Polo Ralph Lauren helyett Polo és a többi… és ami vicces, a legtöbbje kitűnő minőségben, legalább is, nem rosszabb mint európában. Ha az áruházból kilépve bal kéz felé indulsz, pár perces séta és jó pár étterem elhagyása után egy másik vásárlós részre jutsz ahol jó pár hongkongi boltot találsz minden elképzelhető márka replikáival ruha pl. : ed hardy, true religion, diesel, antik denim , dolce, dior, stb-stb. állami !replika órabolt! ilyet se láttam még… J Itt most megveheted a régóta csak áhított kedvenc órádat,pl. egy rolexet vagy Breitlinget mintegy kb. 10000Ft-ért… :D:D:D. Nagyon megy itt a szörfös meg a beach cucc, főleg az ausztrál márkák. Ezek nem túl olcsók de legalább eredetinek tűnnek.. bár arról el lehet vitatkozni, hogy mi eredeti manapság,  mikor szinte mindent kínában gyártanak.  A három favorit: Billabong, Roxy-Quiksilver, és a Rip curl. Ezek minden mennyiségben.

Ubud és környéke, ide koncentrálódik a művészeti galériák többsége: Ezüst ékszer (ha kisebb manufaktúrába mentek, olcsóbb, és keményen lehet alkudni és nagyon szép, különleges darabokat is ki lehet fogni.) Festmények (errefelé sok a képgaléria is, igazán szép festmények is vannak. Itt is lehet alkudni) Batikolt és szőtt kelmék is szépek.  Fa és kőfaragások kicsik-nagyok és még nagyobbak az utak menti műhelyekben szigetszerte elképesztő mennyiségben találhatók és ezek között is akad sok szép darab. Sanur városában láttuk egymás mellett a legtöbb műhelyt, ha ilyen tárgyak érdekelnek, érdemes elmenni oda!

Helyi piacok mindenfelé vannak, itt vásárolj gyümölcsöt és fűszereket mert itt a legolcsóbb és a legszebb! Amúgy is egy élmény a helyi piac.. J Vanilia, sáfrány, szerecsendió, bali kakaó, pörkölt koriander, citromfű, c sak hogy egy pár fűszert említsek, ami érdemes hozni. Ökogazdaságokban is lehet fűszereket venni, de itt aránytalanul drágák!

Minden turistalátogatott nagyobb helységben van legalább egy nagyobb szupermarket, ezekben mindent kapsz, mert ezeket a turisták igényeire szabták.  A szupermarketekben általában pékség is van, itt lehet kenyérfélét kapni, ha már nem bírod anélkül. A helyiek ugyanis nem sűrűn esznek kenyeret, legfeljebb sütiféléket.

Figyelem! A nem helyi alkohol a boltban nagyon drága! 3x-os ár mint nálunk, tehát ha esténként szívesen kortyolgatsz valamit, jobb ha megveszed odafelé a reptéren!

Közlekedés:

Bérelhetsz autót, de nem ajánlott!!! Balos közlekedés van, ezen kívül iszonytató mennyiségű motoros, más ütemű a közlekedés, mint nálunk. De nem is érdemes, hiszen az autóbérlés sofőrrel együtt sem drágább! A benzin nagyon olcsó, de ha sofőrös autót bérelsz, ezzel sem kell törődnöd, hiszen a benzin benne van a napi árban, és nem számít az, hogy sok, vagy kevés km-t mentek.  Tömegközlekedés szinte nics, tekintve, hogy összesen kettő buszvonal van az egész szigeten, ami számunkra követhetetlen, hogy-mikor és merre jár. Amit javaslok: Rövid távokra és időtartamokra Taxi, hosszabb távra, túrázáshoz bérelt autó sofőrrel.  A taxi nagyon olcsó, de érdemes tájékozódni előtte pl.  a hotelben a portán, hogy adott helyre kb. mennyi lesz a taxiktsg. A Balitaxi-t javaslom, mert ennek a cégnek tiszták, kultúráltak az autóik, a sofőrök általában beszélnek angolul és ami a fő, van bennük taxióra és azt használják is! Kérj mindig Balitaxit, akkor azt fognak hívni! Ha utcán intesz le és nem órás taxit, akkor ki kell alkudnod az árat, de ha már ismert szakaszon mész, akkor ez nem lesz probléma.  Ha fél, vagy egész napos kirándulást tervezel, a bérelt autót javaslom sofőrrel.

Erre Ketut-t (ejtsd. Ketu) javaslom jó szívvel, akit nekünk is barátaink ajánlottak és akivel annyira meg voltunk elégedve, hogy  az alábbiakban külön fejezetet szentelek neki! J))

Ketut, a vezető:

Azon barátaink ajánlották őt nekünk, akik korábban már hosszabb időt töltöttek el ezen a gyönyörű szigeten. Ketuval , aki nagyon jól beszél angolul, még az utazásunk előtt sms-ben felvettük a kapcsolatot  röviden vázolva ottani terveinket, megkérdeztük tőle, hogy adott időszakban ránk ér-e. Pár sms váltás után abban egyeztünk meg, hogy megérkezésünkkor üzenetet küldünk, majd ő a megbeszélt időpontban eljön hozzánk a hotelünkbe, hogy a továbbiakat megbeszéljük, árat, időpontokat egyeztessünk, meghallgassuk az ő javaslatait, hiszen ő ebből él, hogy a turistákat fuvarozza és közben megmutatja a látni érdemes dolgokat. Így is történt.  Ketu  egy légkondis és kulturált, jó állapotú Suzuki kisbuszt vezet, melyben max. 7 fő fér el, de csak 2 főt is szívesen visz. Mivel napidíja van, a létszám tulajdonképpen nem érdekes.  Ott tartózkodásunk alatt végig ő kalauzolt minket, nagyon megkedveltük őt, korrekt hozzáállása, kedvessége, visszafogott, nem tolakodó, szerény egyénisége, rugalmassága, nyelvtudása és mindenek előtt az élethez való elképesztően pozitív hozzáállása miatt. Nagyon sokat tudtunk beszélgetni közös kirándulásaink során a Balinéz emberekről, kultúráról, vallásról, az itteni életről, melyért igazán hálásak vagyunk neki, mert nagyon sokkal hozzájárult ahhoz, hogy a rövid idő ellenére is kerek képet kapjunk e gyönyörű szigetről és lakóiról. Ketut maga is búvárkodik, tele van kapcsolatokkal, ismeri a búvármerülő helyeket, bázisokat, nagyon jó áron tud bérelni búvárfelszerelést, és mindenben tud segíteni, ha búvárkodni is szeretnétek. Komplett csoportokat is tud vinni, ha kell szerez még buszt és sofőrt, ha többen vagytok.

Mivel Ketut nagyon szegény családból származik, ez az egy lehetősége nyílik pénzkeresetre, mikor turistákat fuvaroz. Nagy a konkurrencia és a kenyérharc, 6 testvér, neki magának is már két gyereket,  kell eltartania, ezért nagyon hálás minden munkáért és ajánlásért amit kap. Árait nagyon korrektnek és jónak tartottuk, amiből mi nem alkudtunk, hanem elfogadtuk.

Bátran és jó szívvel ajánlom őt nektek! Elérhetőségei a következők:

Név:  KETUT DAGING (Tonny)

Mobil:  +62 819 16620186  (Indonéz mobilszám) ezen éred el a leggyorsabban! Időeltolódás: ott 7 órával több van)

E-mail: daging_oi@yahoo.com (otthon nincs neki gépe, ezt szerintem nem nézi minden nap, de pár nap alatt biztos legalább 1x)

Látnivalók:

Ebből rengeteg van, több hétre is elegendő!  Ahhoz, hogy minimális képet kapj a sziget kultúrájáról, legalább 3 napot érdemes rászánni kirándulásra, az útiterv összeállításában Ketut-ra bizton számíthatsz.  

A legfontosabbak, a teljesség igénye nélkül:

Besakih és az a környék/ Az anyatemplom,  Batur tó, Vulkán panoráma

Ubud és környéke /Rizsföldek, ökogazdaságok, piac, Celukban: művészeti galériák és műhelyek, Monkey Forrest, madár és hüllőpark, Ubud-ban a Wayan caféban ebédelj, ha csodát akarsz!! JJJ

Tanah Lot / tengeri sziklaszirtre épült szent templom, ami igazán gyönyörű naplementében

Ulu watu/ A templom Tűztáncosainak  előadása 18.00-19.00-ig naplementében! A környék is gyönyörű ez a templom együttes is az egyik magas és sziklás parton helyezkedik el, a kilátás csodás!

Git-git vízesés

Bedugul /11 tetős tavi templom

Tenganan /Animista falu, ahova be lehet menni és meg lehet nézni, hogyan élnek.

Búvároknak a legjobb merülőhelyek Candi Dasa és általában a sziget keleti részén vannak! Híres és szép még a USS Liberty hajóroncs, mely Tulamben-nél található és kezdők is megmerülhetik!

Érdekes lehet még, ha több időt is rászánsz:

Főzőtanfolyamok (érdeklődj, melyik étterem szervez ilyet hozzád közel)

SPA-k (ebből iszonyat sok van, a normáltól a luxusig, habzsi-dőzsi-kényi…J)

White Sand Beach (ez egy nagyon szép fehér homokos strand Candi Dasa közelében. Ha arra jársz, feltétlenül látogasd meg  a Vincent,s Cafe-t… Candi Dasa-ban, ha egy fincsi kávéra vagy egy koktélra vágysz ;, biztos nem bánod meg..)

Sanur (eszméletlen mennyiségű fafaragó műhely)

Ujung  (Királyi nyári rezidencia vízipalotaként is ismert)

Kuta (szörfösök egyik partszakasza, vásárlás, Supermarketek, Discovery Shopping Mall,  éjszakai élet, bárok,  éttermek tömege, Starbucks Coffee Shop)

Nusa Dua (elzárt túristaövezet, luxushotelek, szépen karbantartott tengerpart)

 

Várom észrevételeiteket, kérdéseiteket, örülök, ha segíthettem, sziasztok!

 

 

 

 

 

 

Címkék: utazás élménybeszámoló indonézia bali crossrover